Annu en mandag..

Det ar nagot visst med forsta dagen pa veckan som lockar fram samma kansla i mig, varje vecka. Det ar en kansla av ett inre lugn och alldeles for mycket funderingar. Orsaken till dagens funeringar ar gardagens ledsamma farval till Anna. Hon har varit som en syster for mig under min forsta tid har, vi har gjort det mesta tillsammans och dessutom ar vi valdigt lika (samma typ av uppfostran, varderingar och livsfilosofi) vilket gjort det latt for oss att umgas. Men nu har hon alltsa stuckit till Sydney for att sedan aka vidare till Asien, det basta ar val att jag vet vart hon haller hus nar jag val ar hemma igen. Men just nu kanner jag mig lite kluven..

Helgen var galet rolig, fest fram till soluppgangen bade fredag och lordag. Fann mig lite nya bekanta och njot av underbara 35 grader i lordags. Igar fick jag mig aven ett dopp i poolen, galet skont! Det ar alltsa snart sommar!!

Har nu kollat upp det mesta for min resa till Nya Zealand, kan nog bli en ganska trevlig trip. Finns mycket att hitta pa och det ser vaaaldigt vackert ut pa bilderna.

Nu ska jag ta mig en runda med bilen innan jag hamtar Oskar i skolan. Jobbar pa caf'eet onsdag till lordag denna veckan, ska bli skoj! Forsoker hitta nagot rum jag kan flytta in i snart, men har inte riktigt ork att ta tag i det ordentligt, en sak i taget principen passar mig bra just nu.

Tack for mig.


Vafor maste det finnas visum??

Nu var det lange sedan jag uppdaterade ser jag. och den har gangen har verkligen mycket hant sen sist. Vet knappt om jag sjalv kommer ihag, men jag ska aven denna gangen forsoka en lang story kort.

For ca tva veckor sedan fick jag reda pa att det inte var fullt sakert att flickan i familjen skulle fortsatta med sin simhoppning. Och eftersom detta var den storsta orsaken (for familjens del) att jag kom hit, hamnade mitt jobb plotsligt i en heeelt annan position. Nar det sedan forra veckan stod klart att hon defenetivt inte ska fortsatta for denna sasongen, alltsa ta en paus, borjade jag smatt fundera pa vad jag skulle gora av mitt liv. Eftersom jag nu befinner mig i ett land som jag ar mycket foralskad i, och inte heller har nagra som helst begransningar foll min forsta tanke pa studier. Att plugga en sex manaders kurs fran januari till juni hade ju varit perfekt, eftersom jag da ocksa far en inblick i hur studentlivet fungerar har. Darfor begav jag mig forra veckan till olika universitet runt om i Melbourne for att kolla upp vad de hade for olika kurser att erbjuda. Men da ar sjalvklart fallet det att i detta land finns inte kurser att lasa, pa samma satt som i Sverige, utan har laser man antingen ett program(som ar minst ett ar) eller ingenting! Snopen stod jag mitt i Melbourne centrum och insag fakta att jag inte kommer att kunna plugga i denna underbara stad. Darmed var det bara att inta plan B.

Att soka jobb ar inte alltid latt, om man da inte heter Sofie Goransson, ar smart, snygg, svensk och med glimten i ogat(jo jag vet, jag AR valdigt medveten,haha). Ja da gar det visst valdigt latt. Borjade i sondags kvall fundera pa vart jag vill jobba och bestamde mig ganska kvickt for att cefe branshen skulle passa mig bra. Eftersom vi har ett strandcafe runt hornet, fick detta bli mitt forsta forsok. Jag gick dit i mandags for att presentera mig, igar lamnade jag in en cv och fick samtidigt reda pa att jga var valkommen in pa en trial(alltsa forsoksdag) idag. Sa idag har jag harft min forsta dag pa mitt nya jobb, for jag blev godkand och kande sjalv att jag passade in pa stallet valdigt bra. Atmosfaren ar avslappnad samtidigt som det ar fart och flackt for oss i personalen. Det ar ett omtyckt cafe som ligger bra belaget vid strandpromenaden, god mat och lagom stort. Jag maste erkanna att jag var nervos igarkvall innan jag slot ogonen for nagon timmes somn, men nu ar jag desto lugnare.

Sa vad ar da nasta steg i Sofies liv. Jo jag har nu tva val;
Nr.1 - Jag bor kvar hos familjen, jobbar utover mitt cafejobb 17 timmar hos familjen och far 100 dollar betalt.
Nr.2 - Jag flyttar till ett eget stalle, alltsa hyr in mig i ett rum i nagon lagenhet narmre stan. Har da mer utgifter men far desto mer sjalvstandigt liv(vilket jag saknaaaar).

Jag har nu bestamt mig for att bo har nagon vecka till for att se hur allt flyter pa. Under tiden ska jag forsoka leta upp nagot bra rum for att sedan flytta har ifran. Mycket val medveten om att det blir mer kostnader kanner jag att jag behover mitt egna stalle, dar jag bara far vara jag da jag ar ledig. Nar jag bor i familjen kanns det som att jag jobbar dag och natt, vilket gor mig valdigt trott. Kanns aldrig som att jag fullstandigt kan slappna av (vilket anda har fungerat okej nu nar jag bara har jobbat i familjen) vilket inte kommer att fungera da jag har ett arbete dar jag ar helt fardig nar jag slutat.

Imorgon fyller Oskar 11ar, och jag ar den som ska gora lasagne och kopa tarta och glass, men forst ska jag jobba fran 10 till 4pm. Kanns som det harda livet borja nu. Foressten har jag blivit grym pa att laga mat, forstar nu hur de australiensiska ingredientserna ter sig i grytan, alltid en fordel!

Bara en sak som irriterar mig en aning och som jag maste fa ur mig. Jag maste byta visum till Work and Holiday visum for att kunna jobba lagligt. Just nu har jag bara turistvisum vilket man inte far arbeta pa. Saken ar bara den att for att soka Work and Holiday visum maste man befinna sig utanfor Australiens granser, och da ar nacktdelen med detta land att man inte bara kan aka nagon timme och sedan vara i ett nytt land. Ne, utan jag maste ta ett flyg till Nya Zealand och soka visum, for att sedan aka tillbaks igen, forhoppningsvis med ett nytt visum i handen. Suck, varfor maste de krangla till det sa.. Jag vill inte aka till Nya Zealand innan jag aker hem och framfor allt inte nu..

Ne nu ar det verkligen dags att sova, innan ogonen forvandlar tengenterna till en blurrig massa..Goodnight
Foressten missa inte min harliga van Annas blogg , annastenberg.blogg.se

Skamta med accent...

Hej pa er darborta och darhemma!

Nu ar jag just hemkommen fran en underbar middag tillsammans med en av mina vanner fran Sydney. Ar det inte sjukt vad liten varlden kan vara, vi traffades i Bondi och bor kanske tjugo minuter fran varandra har i Melbourne.

Hela dagen har jag fatt hora en och samma sak flera ganger, din accent! Ibland gor det mig glad och ibaldn frustrerad ftersom det far mig att paminnas om att jag faktiskt inte ar harifran. Nar jag umgas med mina vanner har eller gar ut och traffar folk, ja da kanner jag mig givetvis som en av dem alla. For jag bor har, jobbar har, shoppar har, ater har, ja jag gor allt som alla de andra gor. Men det finns en skillnad och det ar da nar du borjar prata med folk och de efter ett tag hor att du har en speciell accent, och da kommer den standiga fragan..So where is your accent from?...Hm ja, det du, ett konstigt land som kallas sverige.Tja, jag blir bara trott pa denna fraga och har ar ett bra stalle att avreagera sig pa. Men fragan ar, kommer jag for alltid ha denna svenska accent eller gar den att trimma bort? Och vill jag det, jag menar manga fler an jag tycker ju det ar charmigt:)

Hur som, ett annat amne som standigt dyker upp omkring mig ar skamt. Jag har alltid haft latt for att skamta med folk och garna da pa lite ratt svenskt vis..Ja sa som min pappa uppfostrade mig att skoja nar jag var yngre. Ni som da kanner min pappa, ja ni vet vad jag snackar om. Men har gar det inte riktigt att skamta med folk pa samma vis, det ar en annan kultur och ett annat satt att skamta pa, vilket gor vissa saker lite lustiga ibland. Men sa smaningom kommer val aven jag in i deras satt att skamta, kanske kan jag ocksa lara dem min svenska och underbart fryga humor!

Men det finns vissa undantag da vi alla tydligen har samma humor, och det ar nar det handlar om sex.
Nar jag var med Anna och Nettan pa DFO, en outlet utanfor stan, i onsdags. Da fann jag mig antligen ett par jeans for en billig summa pengar och passade darfor pa att kopa dessa. Killen som jobbade i butiken var valdigt vanlig och hjalpsam. Vi borjade smasnacka lite om det mesta och nar jag sedan kom fram till disken for att betala fragar han mig..
-Sa,Hur vill du betala?
- Jag som star med planboken i handen tittar lite fundersamt pa honom och svarar, ja med pengar
(eller vad menar du dummer, tanker jag)..
(jag ser att aven han blir fundersam, men jag fattar fortfarande inte vad han menar
)
- Ja, okej..eeeh, jag tankte mer pa om du ska betala med pengar eller kort??
(Ojda, vad det vad du menade tankte jag och blir genast rod som en tomat)
- Jahaa, ja med pengar tack...
Vi bada tittar pa varandrar och brister ut i varldens garv.. tank sa det kan bli nar kommunikationen inte ar pa topp! Kul iaf och dar kan man snacka om gemensam humor.

Nu ar det laggdags!
Hoooroooo!! (vilket betyder, vi ses)

Den har varlden ger mig inspiration!

Antligen fann jag da ett tillfalle sahar en fredags kvall, da jag mest kanner mig seg och ska ga och lagga mig tidigt for att vara pigg infor beachvolleyn imorgon. Dagen har varit annorlunda men skoj, borjade redan pa morgonen da jag begav mig till frisoren for att gora nagot at mitt langa och forut slitna har. Begav mig alltsa till Tony&Guy i Brighton dar jag hoppades att de hade en tid for mig direkt. Nar jag anlander far jag reda pa att deras datasystem lagt ner for tillfallet, men eftersom jag nufortiden har all tid i varlden till det mesta, slar jag mig ner for en kopp te och vantar pa att systemet ska dra igang igen. Jag sitter inte meran an 5min forens jag far reda pa att de har en tid kvar  till mig, sa det var baa for mig att sla mig ner i stolen och vanta pa att frisoren skulle bli klar med kunden innan. Jag far som vanligt en skon och avslappnande tvattning av haret, vilket ar nagot av det basta. Sedan dyker frisoren upp, det visar sig vara en kille i 24 ars aldern som bott i Melbourne fyra manader, han kommer ursprungligen fran england men har aven jobbat i Amsterdm. Vi pratar pa om det mesta och vi kommer fram till att vi bada ar i samma situation nar det galler vanner och bekanta i denna for oss bada nya stad. Innan jag gar byter vi nummer och ska ut i St Kilda nagon sondag for att prata strunt over ett glas ol.

Nar familjen kommer hem fran LongIsland senare pa eftermiddagen fragar mamman vem det var som klippte mig. Nar jag berattar vem han var bristr hon ut i skratt. Det visar sig att hon ocksa klippt sig hos honom senast och att hon hade funderingar pa att ta hans nummer och ge det till mig den gangen. Men att hon sen struntade i det och tankte istallet, ja ja, ar det meningen att de ska traffas sa gor dem det. Och sa vips har hennes tanke blivit verklighet. Blir lika forundrar varje gang odet dyker upp framfor nasan pa mig.

Forutom en ny frisyr bjod jag mig sjalv dagen till ara en aktur med bilen in till city, jag menar varfor alltid ta taget, kan ju vara bra att veta om hur man tar sig in med bil ocksa. Men ack nej, aldrig mer sager jag, istallet for att aka aka raka vagen in till city kommer jag gang pa gang in i fel fil och allt slutar med att jag kort runt halva stan innan jag finner jordens dyraste parkeringshus, vilket aven lag pa fel sida vattnet.. Ja sa dar larde jag mig en laxa, aldrig mer in til city utan GPS. Jag fick atmistone mina pennor, farger och papper inkopta till Fashion Illustration kursen som borjar pa onsdag, vilket var bra.

Antar att ni alla ar nyfikna pa hur jag hade det i Sydney, sa har kommer en liten fokortad version om vad om hande under mina 6dagar dar. Tycker dock det ar svart att aterberatta eftersom det hande sa mycket som inte gar att beratta om, men jag ska gora ett forsok.


Fredagen 28/9 anlande jag till Bondi Beach Backpacker Hostel ca klockan 11.00. Mitt forsta intryck var mest ett stort woaoh! Jag kommer in i mitt rum dar jag ska sova med 9 andra, men det enda jag mots av nar jag kommer in ar killar, jag tittar mig runt forvanat och funderar pa om jag hamnat i fel rum, men icke. Nar jag mig om kommer det in en andra tjej, jag hittar mig en sang och sager hej till alla i rummet. En konstig kansla infann sig i ogenblicket, kandes som att jag var pa besok i nagon annas sovrum. Far snabbt kontakt med tva brazilianska killar som jag foljer med ner till stranden, vi hade valdigt skoj och jag njot av den underbart vackra omgivningen i Bondi beach. Vi lirade forboll, badade i det strommande havet och de forokte aven lara mig lite portugisiska.

Nar vi ater igen kom upp till hostellet mottes ag av ett helt Footy lag, vilket innebar snygga och valtranade killar i min egen alder. De skulle bo pa hostellet i 4 dagar for att fira att sasongen var over, sa med en ol i handen halsade de mig valkommen att hanga med dem att festa samma kvall. Istallet gick jag den kvallen med de brazilianska killarna, nagra franska killar och en tjej ut till narmsta baren. Dar slapptes det loss och dracks ol, snare hamnade vi pa en privatfest som holls uppe pa ett av taken  i Bondi. Kvallen avslutades pa hotellet vid stranden dar vi mottes fran alla mojliga manniskor och dansade natten lang till bedorande bra discomusik.


Lordagen borjade med tunga ogon, inte bara beroende pa en hard festnatt kvallen fore utan aven beroende av att resten av hostel gasterna holl huset vaket fram till 06.00 pa morgonen. Hur som helst begav jag mig denna dag till Manley tillsammand med tre engelsman och en fransos, Manley ar ett finare stadsdel i Sydney dit man tar baten for att sedan njut av bad, sol, bra shopping och denna dag aven jazzfestival. Pa vagen dit aker man forbi Operahuset och resten av stadens vackra och dyra byggnader. Hela dagen spenderades i Manley, men pa grund av att jag inte hade sa kul med mina nya bekanta drog jag mig fran stranden efter nagon timme for att se vad Manley hade att erbjuda i shopping vag, fann mig precis vad jag behovde, ett par flipflopps fran Billabong.

Kakade god mat och appelcrumble och drog mig sedan aterigen hemat hostellet tillsammans md franmannen. Pa vagen hem fick vi njuta av en vacker solnedgang och aven en magisk vy av Sydney stad och allt vad det innebar. Tyvarr hade jag inget batteri kvar i kameran da detta intraffade, sa jag kan inte bjuda pa nagra mgiska kort. Ni far helt enkelt lita pa mitt ord.
Kvallen trodde jag skulle innehalla salsa pa Fiestafestivalen som holls i Darling Harbor, men nopp. Kon var alldeles for lang for att det ens skull vara vart det, dessutom var jag dar med en av fransmanne vilket va pest. Han kunde knappt nagon engelska vilket jag inte riktigt hade forstatt forens vi var pa plats, sa jag var mestadels frustrerad hela kvellen. Det ar verkligen en situation da mitt talamod tryter, nar det galler sprak och kommunikation, nar inte folk forstar var jag menar da vet jag inte vad jag ska gora av situationen. Men men, som jag bukar saga till mig sjalv och andra, allt ar en erfarenhet som gor dig rikare, oavsett bra eller dalig.

Sondagen kande jag bara att jag ville tillbringa for mig sjalv, mycket pagrund av kvallen innans handelse. Hade en god frukost bestande av croassaint och mlkshake, darefter njot jag bara av att vara jag i Bondi pa en av de vackraste strander jag sett. Innan jag skulle bege mig till marknaden framat tva tiden gick jag bortat stranden dar jag motte nagra av Footy killarna som undrade om ja skulle med dem och festa. Sjalvkart ville jag det, grejen varbara det att de skulle bege sig en timme senare, sa det blev snabb dusch och inget smink. Vid halvfyra tiden befann vi (10killar och jag) oss pa andra sidan stan dar detta gigantiska feststalle befann sig. Enda problemet var att flipflopps var forbjudet pa detta stalle(for KILLAR) sa eftersom det bara var en av killarna som inte hade flipflopps begav han och jag oss in pa stllet, medans de andra fick aka tillbaka till hotellet for att byta skor..stackarna. Hela kvallen var galen och framat elva pa kvallen stangde detta haftiga stalle och vi fick ta oss vidare. Var hemma sent men med ett stort leende pa lapparna.

Mandagen var inplanerad for city tillsammans med tva svenska och en engelskman, vi tog farjan till Darling harbor, dar de andra tre gick pa aquarium medans jag spatserade runt i denna giganstiska hamn och kollade pa fiesta karnevalen som inneholl salsa och latinsk musik(aaah vad jag tankte pa Karla da, saknar salsa dansen) och aven en stauppkomiker av ett sarskillt slag. Framat eftermiddagen akte vi vidare till operahuset dar vi tog en massvis med kort och avslutade hela dagen med varsin ol andra sidan hamnen. Vi var alla grymt trotta nar vi narmade oss slutet av dagen och begav oss hemat igen.
Men nar jag val kom tillbaks till hostellet hade jag massor med energi kvar, vilket sannerligen berodde pa all inspiration jag fatt av alla nya intryck. Jag gv mig alltsa ut igen tillsammans med Footykillarna, men denna gangen endast till hotellet vid strande dar lla hangde. Vi spelade svenska och australinska sange i jukeboxen och sjong sa det stod harliga till. Nar jag val var hemma framat fem tiden hade jag aterigen haft en lyckad dag och somnade med ett leende pa lapparna.

Tisdagen var min sista hela dag i Sydney och denna dag hade jag bestamt mig for att agna at surfing och bad. En annan fransk kille som jag traffat pa hostellet var duktig surfare och ville mer an garna hjalpa mig med grundtekniken i surfing. Vagorna var inte de storsta, men bra niva for en nyborjare som jag. Det hela borjade bra, jag tog pa mig vatdrakten pa fel hall och alla de andra skrattade at mig, maste sett ganska kul ut. Nar vi val kom i vattnet visade det sig vare en teknik i sig att bara komma ut bland vagorna, men slutligen lyckades jag. Nar jag val kom med en vag blev jag sa overraskad och till mig attjag glomde av att jag skulle stalla mig upp, vilket darfor innebar att jag foljde med vagon in till strande och slutade som i en hog vid strandkanten, omtumblad och fylld med saltvatten...Aven det maste sett ganska skoj ut for en som var askadare. Men det var bara att ge sig ut i vettnet igen och ge sig pa vagorna annu en gang. Hela surfandet var jobbigar an ja trott men haftigt skoj. Sa jag ska forsoka igen sa nsart jag far mojlighet. Hela tisdagen spenderade jag pa strande tillsammans med nagra av de svanska killar och tjejerna. Pa kvellen gjorde jag lite shopping och avslutadedet hela ensam pa en restaurang, valdigt skont avslut tyckte jag. Men servitrisen tyckte mest synd om mig och kunde inte forsta varfor en sot flicka som jag var ute och kakade sjalv..ja det dar ar kanske ingen annan an ag som forstar.. 
Jag hade trafat killen som agde restaurangen sedan innan, sa han bjod mig och en man i 50 ars aldern(som aven han var dar sjalv) pa nagon konstig snabbs. Jag och den ensamma mannen som satt bordet framfor mig borjade prata, om livet, drommar, foraldrarskap och karriar, sedan gick vi tva vidare till hotellet vid stranden for tva ol. Nar jag satt dar kande jag bara hur lyckligt enkelt livet kan vara, dar satt jag och snckade med en man som till och med var aldre an min pappa och det kandes som att vi bada var i samma alder. Egentligen spelar inte aldern nagon roll nar man pratar med manniskor, det ar bara det att vissa aldre manniskor tror sig vara battre an de som ar yngre pa grund av att de levt langre. Men inget behover ju vara svarare an man or det,sa alla ni dar ute som ar vuxna, kom ihag att vi allla har varit barn och ar fortfarande det. Vilket innebar att vi alla spelar i samma liga!

Pa onsdagen gick jag upp hyfsat tidigt eftersom jag innan klockan tre skulle hinna med bada Botaniska tradgarden och shopping i den stora shoppingcentret Bondi Junction. Tradgarden var inget for mig, visst var det vackert men det dar med tradgardar har aldrig riktigt fatt mig att tappa andan, men jag tankte pa mamma nar jag gick dar for du skulle verkligen uppskatta den tradgarden. Jag spenderade ca en timme dar och akte sedan till Bondi Junction dar jag fyndade ett par nya hogklackade skor, en kofta, underklader och en nya handvaska. Handvaskan var det basta fordet behover jag verkligen! Hade upphamtnings service klockan tre pa hostellet, vilket tog mig till flygplatsen. Pa planet traffade jag en valdigt trevlig affarsman, vi pratade hela flygresan och nar vi sedan anlande till Melbourne erbjod han mig skjuts hem. Vilken tur jag hade, for jag hade shorts pa mig nar jag kom fran 35gradiga Sydney till 13gradiga Melbourne.. Sager mer om Melbourne an om Sydney..  

Nu ar familjen alltsa tillbaks igen, vilket innebar Anne och barnen, Pete ar ute och reser i ca en manad framat. Ikvall hade vi pizzakvall och mys framfor filmen Music&Lyrics.

Blev visst mer text a jag anat...vilket ju var bra och kanske har jga berattat mer an vad jag skulle gjort..men vad sjutton!

Jag alskar mitt liv ha och nu, blir valdigt inspirerad av min omgivning har i Melbourne, av min resa till Sydney och av hur stort varlden faktiskt ar. Tank sa mycket det finns att se och hur manga manniskor det finns att traffa.